Absztrakt bírálati modul

Home Modulok Absztrakt bírálati modul

Tudományos konferenciáknál hasznos segítséget jelenthet egy olyan szoftver, amely egy felületen biztosítja az absztraktok benyújtását és bírálatát is. A ConfWare egyedisége éppen ez: a regisztrációs funkciók mellett az absztraktok menedzsmentjében is segít.

Hogyan könnyíthető meg az absztraktok bírálata?

A sikeres tudományos konferenciák szervezéséhez a kiváló szervezettség éppúgy hozzátartozik, mint a kimagasló szakmai tartalom. A rendezvények egyik jellemzője ugyanis az absztraktok összegyűjtése, bírálata és további feldolgozása.

Míg korábban kizárólag papír alapon érkeztek az egyoldalas tudományos kivonatok a bírálókhoz, addig manapság már elektronikus úton “futnak be” az anyagok. Ezek érkezhetnek e-mailen, a konferencia weboldalán, vagy a rendezvény absztraktbenyújtó rendszerén keresztül.

Kétségtelen, hogy egy 800-1000 darabos, de akár csak egy 150-200 darabos absztrakt halmazt nem egyszerű átlátni a bírálóknak, nehéz követni, hogy melyik szakmai kivonat melyik bírálóhoz is került, melyik lett már elbírálva, melyik nem, ki tett eleget határidőre a kötelezettségeknek, illetve ki nem. Ha e-mailen érkeznek az absztraktok a konferenciaszervezőkhöz, akkor egy idő után már nehéz követni, hogy mikor mi érkezett be, mit küldtünk tovább bírálatra, illetve mire válaszoltak már az ítészek. A bírálati eredményeket ezt követően el kell juttatnunk az előadóknak is, ami ugyancsak hatalmas munka.

Amennyiben a konferencia weboldalán keresztül érkeznek az absztraktok, akkor hasonló nehézségekkel szembesülhetünk: egy idő után már követhetetlen a folyamat.

Ám ha olyan konferenciaszervező szoftver áll rendelkezésünkre, amely az absztraktok benyújtása mellett az elbírálásukat is kezelni tudja, az nagyban megkönnyíti a bírálók munkáját. Egyrészt gördülékenyebbé teszi a bírálati folyamatot, és a bírálati eredmények kiértesítését is, másrészt átláthatóbbá válik az egész bírálati rendszer.

Milyen előnyöket nyújt az absztrakt bírálati modul?

Gördülékeny feladatkiosztás

A ConfWare absztrakt bírálati moduljában egyetlen felületen átlátható az összes adat. Naprakészen látjuk a benyújtott absztraktokat, amelyeket a rendszer azonnal hozzá is rendel a bírálókhoz az előzetes beállítások alapján. A folyamat gördülékeny, nincsen szükség sem e-mailekre, se levelekre, se telefonokra. A bírálók automatikusan, egy e-mail formájában értesülnek a hozzájuk került feladatokról.

A bírálók, belépve a felületre, láthatják a hozzájuk került előadók absztraktjait, amiket  elolvashatnak, értékelhetnek, megjegyzéseket írhatnak az előadóknak.

Egy felületen minden

A ConfWare szoftver segítségével egyetlen felületen átláthatjuk, hogy hogyan alakul a bírálati folyamat. Láthatjuk, hány tudományos munkát bíráltak már el, milyen értékelést kaptak, a bírálók közül ki végezte el a feladatát, melyik absztraktot javasolták más témakörbe áthelyezni. Ezáltal naprakészek vagyunk a bírálati folyamat alakulásában, folyamatosan ellenőrizni tudjuk a határidőket. Az egyes témakörökbe benyújtott absztraktok számából pedig előre láthatjuk, hogyan lesz érdemes kialakítanunk a programot.

Rugalmasan személyre szabható

Az absztrakt bírálati modul beállításait teljesen rugalmasan alakíthatjuk a konferencia igényei szerint, illetve ahhoz a metódushoz, amelyet alkalmazunk.

Egyszerűen módosíthatjuk a bírálók számát, felvehetünk különböző bírálói topic-okat, hozzárendelhetjük az adott topic-hoz a bírálókat. Eldönthetjük, hogy milyen bírálati módszert szeretnénk. Választhatunk vak bírálatot, amikor az ítészek nem látják egymás bírálati eredményeit. Mezőkitöltéses absztraktbenyújtás esetén megvalósítható a kétszeresen vak bírálat is, amely még tovább növeli az objektivitást. Ebben az esetben ugyanis a bírálók absztraktok szövegén kívül semmi egyéb információval nem rendelkeznek, azaz nem tudják a kutató nevét, affiliációját, a kutatásban résztvevők névsorát. Illetve lehetővé tehetjük azt is, hogy egy döntnöki joggal megkülönböztetett bíráló felül tudja bírálni mások értékeléseit.

Az absztraktok elbírálását könnyedén nyomon követhetjük a rendszeren belül. A bírálati összegzés oldalon láthatjuk a benyújtott absztraktokból hányat bíráltak már el, milyen minősítést kaptak az egyes tudományos anyagok (pl. szóbeli, poszter), hányat utasítottak el, vagy javasoltak átírásra.

Amikor a bírálat befejeződött, a résztvevők e-mail formájában értesülhetnek az eredményéről.

Az absztrakt bírálatok adatainak gyors áttekintése

A ConfWare szoftverrel könnyedén összegyűjthetjük és kezelhetjük az absztrakt bírálatokkal kapcsolatos adatokat. Az adatokat modulonként kinyerhetjük egy kattintással a rendszerből. A rendszeren belül vagy az excel táblázatba exportált adatok között egyszerűen szűrhetünk, ha például kíváncsiak vagyunk arra, hogy a bírálók közül ki végezte el a feladatát, ki hány bírálatot végzett, milyen eredménnyel zárultak a bírálatok, avagy a megszabott határidőig ki nem bírálta el még a beadott tudományos munkákat.

Az absztrakt bírálati modul főbb jellemzői

  • Bírálók és bírálói csoportok elődefiniálása
  • Egyedi bírálati szempontok felvétele
  • Bírálati érték és pontszám egyaránt adható
  • Döntnöki joggal megkülönböztethető a végső döntést hozó bíráló
  • Vak bírálati lehetőségek
  • A bíráló döntése alapján a bírált absztrakt áthelyezhető másik csoportba, témába
  • A bírálati eredményekről körlevélen keresztül, a rendszerben kiértesíthetők a résztvevők
  • A bírálók megjegyzést hagyhatnak a szerzők számára
  • A bírálatok üteme követhető az adminisztrátor számára is