Tudományos poszter

A tudományos poszterek a konferenciák nélkülözhetetlen elemei. Népszerűségük annak köszönhető, hogy vizuális eszközök segítségével röviden és lényegre törően mutatható be egy kutatási projekt. A poszterek absztraktjainak kezelése azonban nehézséget okozhat a konferenciaszervezők számára, hiszen elképzelhető, hogy különböző felületeken nyújtják be őket, nem egységes felületen tárolódnak, és az elbírálásuk menete sem gördülékeny. Hogyan támogathatja a szervezők munkáját egy absztraktbenyújtó rendszer? Cikkünkben erre is kitérünk!

A tudományos poszterek a konferenciák elmaradhatatlan részei

Mi pontosan a tudományos poszter?

A tudományos poszter egy olyan vizuális eszköz, amely egy kutatási projektet vagy eredményt mutat be röviden és tömören. Általában egy nagy méretű papírlapra nyomtatott szövegeket, ábrákat, táblázatokat, grafikonokat, képeket és egyéb vizuális elemeket tartalmazó prezentáció, amely segít a kutatás értelmezésében. A tudományos poszter célja, hogy a kutatás fő hipotéziseit, módszertanát, eredményeit és következtetéseit bemutassa, és felhívja a figyelmet a kutatás jelentőségére és újdonságára.

A tudományos poszter kritériumai

A tudományos poszter elkészítése során a kutatónak figyelembe kell venni a konferencia szervezői által támasztott formai és tartalmi követelményeket, valamint a poszterek vizuális hatását és olvashatóságát. A tudományos posztereknek általában a következő kritériumoknak kell megfelelniük:

  • Formai követelmények: A poszter mérete, formátuma, betűtípusa, betűmérete, színe, margója stb. meg kell feleljen a kiírásnak. A poszteren szerepelnie kell a kutatás címének, a szerzők nevének, intézményének, e-mail címének, és a kutatást támogató szervezeteknek vagy pályázatoknak. A poszteren szerepelhet a konferencia logója is, ha a szervezők ezt kívánják.
  • Tartalmi követelmények: A poszteren látványosan, vizuális eszközökkel kell bemutatni a kutatás fő kérdését és eredményeit. A poszteren szereplő szövegeknek rövideknek, tömöreknek, világosnak és érthetőnek kell lenniük, az ábráknak, táblázatoknak, grafikonoknak, képeknek és egyéb vizuális elemeknek a kutatás bemutatását és értelmezését kell segíteniük – nem túlzsúfolva a posztert. A poszteren szereplő forrásokat és hivatkozásokat a konferencia szervezőinek előírásai szerint kell megjelölni.
  • Stílusbeli, vizuális követelmények: A poszter valójában egy marketingfelület, ezért vonzónak, színesnek, kreatívnak és figyelemfelkeltőnek kell lennie, de nem szabad túlzásba esni. Törekedjünk arra, hogy a poszter egységes, rendezett és logikus legyen és a kutatás fő üzenetét emelje ki. A poszternek messzebbről is olvashatónak kell lennie, és a szövegeknek és a vizuális elemeknek jól kell illeszkedniük egymáshoz.
  • Méretbeli követelmények: A poszter mérete a konferencia szervezőinek előírásai szerint változhat, de általában A0 (841 x 1189 mm) vagy A1 (594 x 841 mm) méretű posztereket használnak. A poszter méretétől függően a poszteren szereplő betűméretet úgy kell megválasztani, hogy a poszter legalább 1,5-2 méter távolságból is jól olvasható legyen.

Miért fontos elemei a tudományos poszterek a konferenciáknak?

A tudományos poszterek fontos szerepet játszanak a konferenciákon, mert lehetőséget adnak arra, hogy a kutatók látványosan, kreatív eszközökkel (képek, színek, grafikai elemek, moodboardok stb.) mutassák be a munkájukat a szakmai közönségnek. További előny, hogy egy jól összerakott poszterrel a kutatók interaktív módon tudnak kommunikálni a közönséggel, mert a poszter előtt, kötetlen beszélgetés közben válaszolhatnak az érdeklődők kérdéseire, magyarázhatják a kutatásukat és megvitathatják a kutatásukkal kapcsolatos ötleteket és véleményeket.

Az ízléses, figyelemfelkeltő és beszédes poszterrel a kutatók hangsúlyozhatják a kutatásuk eredetiségét, kreativitását és minőségét is, sőt a kutatás üzenetéhez illeszkedő vizuális elemek a kutatás irányait és eredményeit is könnyebben átadhatóvá és megjegyezhetővé teszik. Mindezen előnyöknek köszönhetően egy jó tudományos poszter segít a kutatói együttműködések kialakításában és a kapcsolatfelvételben is.

Milyen lehetőségek vannak a tudományos poszterek bemutatására a konferenciákon?

A tudományos poszterek bemutatására többféle lehetőség létezik attól függően, hogy a konferencia személyes vagy online formában zajlik. A leggyakoribb lehetőségek a következők:

  • Hagyományos poszter: A konferencia programjában meghatározott időpontban a kutatók a poszterük előtt általában néhány perces prezentáció keretében mutathatják be az érdeklődőknek a kutatásukat, akik megtekinthetik a posztert, és kérdezhetnek a kutatótól. A poszter prezentációkat általában egy adott téma vagy terület köré kapcsolják a szervezők, és több posztert is magukban foglalnak. A kutatók a konferencia alatt a poszterüket egy kijelölt helyen állítják ki, ahol a résztvevők bármikor szemügyre vehetik azt. A kiállított poszterek általában egy bizonyos helyszínen vagy teremben kapnak helyet, és a konferencia szervezői intézik a poszterek elhelyezését és megőrzését.
  • Digitális poszter: A hagyományos posztereket egyre inkább felváltják a digitális poszterek. Ezek állványra helyezett, általában álló elrendezésű tévék, amelyeken PDF formátumú poszterek futnak. A digitális poszter előnye, hogy a készítője kényelmesen feltöltheti a rendszerbe, nem kell a papíralapú posztert magával hoznia. Ezáltal környezetbarát, és költséghatékony megoldásnak is számít. A poszter tartalma bármikor könnyen módosítható, bárkivel egyszerűen megosztható, és egyúttal lehetőséget nyújt az interaktivitásra is (pl. megnyitható linkeket, videókat is el lehet helyezni benne).
  • Online poszter: Az online konferenciák során a kutatók a poszterüket digitális formában állítják össze, és maguk vagy a konferencia szervezői feltöltik azokat egy online felületre vagy applikációba, ahol a résztvevők megtekinthetik azokat, és hozzászólhatnak vagy üzenhetnek a kutatónak. Az online poszterek révén a kutatók távolról prezentálhatják a munkájukat, és kommunikálhatnak a közönséggel.

A tudományos poszterek benyújtásának menete

A tudományos poszter benyújtása az absztraktkészítéssel indul. A kutatónak először egy rövid összefoglalót kell készítenie a poszter tartalmáról, amely bemutatja a kutatás fő kérdését, célját, módszerét, eredményeit és következtetéseit. Az absztraktot a konferencia szervezőinek előírásai szerint kell megformázni, amely általában 1 oldal terjedelmű. Az absztrakt célja, hogy felkeltse a szervezők és a közönség érdeklődését, és megmutassa, hogy a kutatás mivel járul hozzá a tudományos gondolkodáshoz.

A kutatók absztraktjaikat határidőre kell elküldeniük a szervezőknek, amely általában a konferencia időpontja előtt több hónappal esedékes. A kutatónak meg kell adnia a személyes – és a kutatással kapcsolatos adatait is. Az absztrakt elküldése után a kutató visszaigazolást kap arról, hogy az absztraktja megérkezett, és feldolgozásra került. Ezt követően az absztraktokat a konferencia szervezői vagy a tudományos bizottság tagjai elbírálják és eldöntik, hogy elfogadják-e a posztert vagy sem. Az elbírálás eredményéről a kutatót értesítik, és ha a posztert elfogadták, akkor megkapja a további utasításokat a poszter elkészítéséhez és bemutatásához.

Hogyan támogatja az absztraktbenyújtó rendszer a tudományos poszterek kezelését?

Az absztraktok benyújtására több lehetőség is rendelkezésre áll, például e-mailben, a konferencia weboldalán keresztül, vagy szoftver használatával.

Az e-mailes megoldás egyszerű, de számos buktatót rejt. Ennek a módszernek a legnagyobb az adminisztrációs terhe, hiszen a szervezők manuálisan ellenőrzik, hogy az absztrakt megfelel-e a követelményeknek, és mentik el egy adatbázisba vagy mappába. Ez a módszer egy roppant időigényes és hibalehetőségekkel teli folyamat, és nehéz nyomon követni az absztraktok állapotát és elbírálási folyamatát.

A weboldali absztraktbenyújtás hátránya, hogy nem biztosít elegendő funkciót az absztraktok kezeléséhez, mint például az elbírálás, a visszajelzés, a módosítás, a törlés stb.

Ezekkel a lehetőségekkel szemben egy absztraktbenyújtó szoftver olyan megoldást nyújt, amely egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszi az absztraktok benyújtását és kezelését, ezzel sok munkaórát és stresszt spórol meg a szervezőknek. Az absztraktbenyújtó szoftver egy integrált rendszer, könnyen kezelhető online platformmal és automatikus funkciókkal ellátott adminisztrációs felülettel. Egy ilyen felület a kutatók számára is egyszerű regisztrációt és absztraktfeltöltést biztosít, folyamatos nyomonkövetési lehetőséggel.

Az egységes felület lehetőséget ad arra, hogy a szervezők ezen a platformon rendeljék az egyes absztraktokat a bírálókhoz, akik erről automatikus értesítést kapnak, és az elbírálás is itt történjen. 

Mire érdemes figyelni az absztraktbenyújtó szoftver választásánál?

Egy absztraktbenyújtó szoftver beszerzése előtt érdemes figyelembe venni olyan szempontokat, mint a szoftver funkcionalitása, megbízhatósága és ára. A szoftvernek olyan funkciókat kell biztosítania, amelyek megkönnyítik az absztraktok benyújtását, elbírálását, kezelését és bemutatását.

A ConfWare szoftver alapvetően a tudományos konferenciák szervezésére lett létrehozva, amit az absztraktbenyújtó modul megléte is mutat. Ez lehetővé teszi, hogy a résztvevők az előadásaik rövid összefoglalói (absztrakt) mellett a tudományos posztereket is gyorsan feltölthessék az online felületre, méghozzá ugyanazon a felületen, ahol regisztráltak.

A konferencia szervezői a szoftver felületén folyamatosan nyomon követhetik, hány tudományos munkát nyújtottak már be a résztvevők, milyen témakörökben, milyen előadás típusúakat. A ConfWare absztrakt bírálati moduljában a szervezők egyetlen felületen átláthatják az összes adatot, így a benyújtott absztraktokat és posztereket, amelyeket a rendszer azonnal hozzá is rendel a bírálókhoz az előzetes beállítások alapján. A bírálók automatikusan, egy e-mail formájában értesülnek a hozzájuk került feladatokról.

A bírálók, belépve a felületre, láthatják a hozzájuk került előadók absztraktjait, amiket ugyancsak azon az oldalon elolvashatnak, értékelhetnek, megjegyzéseket írhatnak az előadóknak.

Az egyes témakörökbe benyújtott tudományos poszterek számából pedig előre láthatják a szervezők, hogyan lesz érdemes kialakítaniuk a konferencia programját.